Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μοσχάρι κοκκινιστό με άρωμα πορτοκάλι

Καλημέραααααααααα, με θυμάστε ή μήπως πρέπει να ξανασυστηθώ???
Χάθηκα τελείως το ξέρω αλλά δεν φταίω εγώ... το παίζω νοσοκόμα αυτές τις μέρες!
Είχα άρρωστη τη μικρή μου μια εβδομάδα με πυρετό και πολύυυυυυυ βήχα, πιο πολύ δε γίνεται... Ακόμα δεν έγινε η μικρή καλά, κολλάει και ο άντρας μου... αφήστε το καλύτερα. Σήμερα νιώθω κι εγώ χάλια, μάλλον κόλλησα! Και είναι μια ίωση απαίσια. Έχει αποδεκατίσει το μισό σχολείο! Στην τάξη της μικρής μου για παράδειγμα, από τα 21 παιδάκια, χτες η δασκάλα έκανε μάθημα με 10... τα υπόλοιπα, άρρωστα... Για τέτοια κατάσταση μιλάμε... ουφφφφφφφφφφφ
Γι' αυτό λέω εγώ, Καλοκαιράκι και πάλι Καλοκαιράκι!!!
Τέλος πάντων...
Μη νομίζετε βέβαια πως επειδή είμαστε κρυωμένοι δεν τρώμε κιόλας... το αντίθετο μάλιστα. Βρήκα ευκαιρία που τους έχω σπίτι, να τους περιποιηθώ και να βγάλω το άχτι μου στην κουζίνα.
Εκτός από τις γνωστές κοτόσουπες, χυλοπίτες κ.λ.π. έφτιαξα κι ένα σωρό φαγάκια, πιτούλες, μαρμελάδες, μπισκότα, αλλά σιγά σιγά, θα σας τα δείξω όλα εν καιρό...
Σήμερα έφερα να σας κεράσω από το μοσχαράκι μας το κοκκινιστό με φλούδες πορτοκαλιού... Ένα φαγητό, λουκούμι!!!

Υλικά:
1 1/2 κιλό μοσχαράκι για κοκκινιστό κομμένο σε κομματάκια
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ντοματοχυμό ή 2 κουταλιές πελτέ
ξυλάκι κανέλας
φλούδες από 1 πορτοκάλι (βιολογικό)
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
1 κουταλιά ξίδι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας. Μόλις αρχίζει και παίρνει χρώμα, ρίχνουμε και το κρεμμύδι να σωταριστεί κι αυτό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξίδι, τα φέρνουμε κι αυτά ένα γύρω και προσθέτουμε το πιπέρι, την κανέλα, τον πελτέ ή το χυμό ντομάτας και τις φλούδες πορτοκαλιού.
Αν χρειαστεί νερό, ρίχνουμε λίγο και αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι.
Κάπου κάπου, ρίχνουμε μια ματιά μήπως χρειάζεται νεράκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλλά πάντα ζεστό!!!
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά, ρίχνουμε και το αλάτι και δένουμε τη σάλτσα βράζοντας για λίγο το φαγητό με ανοιχτό καπάκι.
Σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με μακαρονάδα, πιλάφι, πατάτες τηγανιτές, πουρέ ή ότι τραβάει η όρεξή μας...
Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!!!

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Cupcakes με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα

Καλησπέρα γειτόνοι, είσαστε καλά???
Σας έφερα γλυκό, για το απογευματινό καφεδάκι σας...
Από γλυκό σε γλυκό το πάμε και δε με βλέπω να χάνω ούτε γραμμάριο. Τι να κάνω όμως που ξελογιάζομαι...
Χτες το απόγευμα με έπιασε μια λιγούρα. Πάω λοιπόν στο ντουλάπι, δεν μου άρεσε τίποτα... κοιτάζω στο ψηγείο, πάλι τίποτα...  Ωστόσο, βλέπω το φυστικοβούτυρο που κυριολεκτικά το λατρεύωωωωωωωωωωωω (μπορώ να το τρώω σκέτο μιλάμε, με το κουτάλι, σαν Αμερικανάκι, χαχα) και λέω... βρε δε φτιάχνω κανά γρήγορο κεκάκι για το τσάι μου!
Θα μου πείτε το φυστικοβούτυρο τι το ήθελες??? Το έβαλα στα κεκάκια καλέ, αντί για βούτυρο ή λάδι.
Πάμε να σας εξηγήσω...

Υλικά:
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα φυστικοβούτυρο αλατισμένο
3 1/2 κουταλάκια baking powder
ελάχιστη σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
3 γεμάτες κουταλιές σούπας κακάο
1 1/4 κούπας γάλα
2 βανίλιες
3 αυγά
2 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζάνι κομματάκια σοκολάτας
1/2 φλυτζάνι φυστίκια (peanuts) χοντροκομμένα

Εκτέλεση:
Σ' ενα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι (ή το μίξερ χειρός) όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Όταν ανακατευτούν καλά ρίχνουμε και το αλεύρι, το ενσωματώνουμε κι αυτό και με ένα κουτάλι γεμίζουμε θήκες για cupcakes αφού πρώτα βάλουμε χαρτάκια.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή 15 λεπτά με αέρα στους 175 βαθμούς. (Για πιο σίγουρα κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι, να βγαίνει καθαρό.)
Αυτή η δόση βγάζει περίπου 24 cupcakes.
Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα...
Εδώ να πω, πως χτες το απόγευμα που ήταν χλιαρά, δε με ξετρέλαναν. Όταν όμως τα δοκίμασα ξανά το πρωί ξετρελάθηκα με τη γεύση και κυρίως με το άρωμα... μμμ φυστικοβούτυροοοοοοοοοο

Όποιος είναι λάτρης του φυστικοβούτυρου σαν κι εμένα ας τα δοκιμάσει... Σίγουρα δεν θα χάσει!!!
Πολλά φιλιά, καλό βράδυ!!!

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πορτοκαλόπιτα με ολόκληρο πορτοκάλι...

Καλησπέρα και Καλή Εβδομάδα να έχουμε!!!
Από προχθές έχω τάξει μια πορτοκαλόπιτα στην Έφη, την κέρασα στο facebook και είπα πως θα δώσω και την συνταγή... αλλά που??? Πρόλαβα???
Ήρθα απόψε λοιπόν, να κεράσω κι εσάς και να σας δώσω και τα υλικά. Φυσικά είναι ένα πολύ γνωστό σε όλους γλυκό, δεν είναι και δική μου εφεύρεση, χαχα αλλά έτσι για να υπάρχει και στο δικό μου blogoσυνταγολόγιο, με τις δικές μου αλλαγές...

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας (πριν το χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να το αφήσουμε ανοιχτό, να ξεραθεί)
1 ποτήρι (νερού) λάδι, 1/2 ελαιόλαδο - 1/2 καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 πορτοκάλι (λεπτόφλουδο) ολόκληρο, λιωμένο στο multi (βάζουμε και τη φλούδα, αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια και το σκληρό πάνω μέρος)
1 φακελάκι μπέικιν
2 βανίλιες
4 αυγά

(για το σιρόπι)
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της πίτας, εκτός από το φύλλο, σε ένα μπωλ με ένα κουτάλι.
Κόβουμε το φύλλο σε μικρά κομματάκια, ή καλύτερα αν έχει ξεραθεί, το τρίβουμε με τα χέρια και το ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας το φύλλο να μην έχει χοντρά κομμάτια.
Βάζουμε την πίτα σε ένα πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά. (κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι)
Μέχρι να ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά απ' την ώρα που θα κοχλάξει.
Όταν ψηθεί η πίτα, όπως είναι ζεστή, κάνουμε λίγες τρύπες με το μαχαίρι και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε να το πιει όλο, να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε...
Ταιριάζει ΤΕΛΕΙΑ και με παγωτό βανίλια, αλλά... άσε καλύτερα για το καλοκαίρι...

Και τώρα... ήρθε η ώρα για το βραβείο μου!!!
 Αφού λοιπόν 4 καλές blogoφιλενάδες μου το έδωσαν για το άλλο μου σπιτάκι, ήρθαν άλλες 4 και μου το ξαναχάρισαν και εδώ...
Ευχαριστώ πολύ λοιπόν, την Κική και την Μεγάαααααααλη κουζίνα της (γιατί μόνο μικρή δεν είναι), την Αφροδίτη με τις γλυκές ιστορίες της, την Γεωργία που προσέχει την διατροφή και την υγεία μας και την καινούρια μας φίλη τη Marie...
Παιδιά με συγκινείτε πραγματικά, γιατί είστε πάρα πολλοί τελικά, περισσότεροι απ' όσοι νόμιζα, που επισκέπτεστε τα blogoσπιτάκια μου καθημερινά και μου γράφετε τόσο όμορφα σχόλια... γράψτε και κανά άσχημο γιατί αρχίζω και το παίρνω πάνω μου, χαχα
Σας ευχαριστώωωωωωωωωωωωωω πολύ πολύ!!!


Εγώ τώρα που να το δώσω??? Το πήραν όλοι νομίζω... όσοι ξέρω τουλάχιστον οπότεεεεεεεεεεεε... το κρατάω για τον εαυτό μου, χαχαχα... καλά πλάκα κάνω... Όποιος το θέλει και δεν το έχει παραλάβει ακόμα, χάρισμά του!!!

Πολλά φιλιά σας στέλνω, την αγάπη μου και σας εύχομαι μια καλή και γλυκειά εβδομάδα με γεύση και άρωμα πορτοκαλιού!!!

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Γεμιστά ρολάκια κοτόπουλου με μανιτάρια και ρύζι πιλάφι

Καλημέρα.. ή μάλλον καλησπέρα σε όλη την παρέα..
Είπαμε, το κρέας το βαρεθήκαμε αλλά δεν γίνεται να μη δώσω στα παιδιά καθόλου, οπότε θέλω δε θέλω μαγείρεψα, τι να κάνουμε.
Για αλλαγή όμως είπα να τους φτιάξω μικρά ρολάκια, ατομικά, για να νομίζουν πως τρώνε κάτι διαφορετικό!
Για πάμε να σας δώσω λεπτομέρειες...

Υλικά: (για 6 άτομα)
3 στήθη κοτόπουλα ανοιγμένα και καθαρισμένα (φιλέτα)
3 φέτες τυρί edam
3 φέτες ζαμπόν ή πάριζα
3 φέτες μπέικον
1 κίτρινη πιπεριά
3-4 κουταλιές μουστάρδα
σκόνη σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
5-6 μεγάλα άσπρα μανιτάρια
λίγο γάλα (ΝΟΥΝΟΥ light)

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φιλέτα στη μέση και τα αλείφουμε με μουστάρδα και σκόνη σκόρδου.
Βάζουμε πάνω τους λίγο τυρί, λίγο πάριζα, μπέικον και λίγη πιπεριά.
Τα τυλίγουμε σε ρολά και τα δένουμε καλά με κλωστή ή τα πιάνουμε με οδοντογλυφίδες. (με κλωστή γίνονται καλύτερα)
Τα αλατοπιπερόνουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο να τσιγαριστούν ελαφρά,  μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φέρνουμε γύρω λίγο ακόμα...
Μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια, αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε φέτες.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε το φαγητό, περίπου 20 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε μουστάρδα και λίγο γάλα, κουνάμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να δέσει λίγο η σάλτσα.
Φτιάχνουμε ένα πιλάφι ή μακαρόνια και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό αφού πρώτα αφαιρέσουμε την κλωστή  ή τις οδοντογλυφίδες από τα ρολάκια.
Καλή μας Όρεξη και Καλό Απόγευμα!!!

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ψαρόσουπα

Καλημέρα, Καλή εβδομάδα και καλή αρχή στα παιδάκια μας που ξαναγύρισαν στα σχολεία!!! 
Για να δούμε πως θα συνηθίσουμε πάλι...
Τέλος πάντων, θέλουμε δε θέλουμε, πρέπει να μπούμε σε μια σειρά...

Για αρχή της εβδομάδας, έφερα να σας φιλέψω που λένε και στο χωριό μου, ψαρόσουπα μιας και έχουμε αρκετο καιρό να φάμε.
Η διαδικασία γνωστή σε όλους...

Υλικά:
1 μεγάλο ψάρι ή πολλά μικρά (ακόμα καλύτερα στη γεύση)
καρότα
σέλινο
πατάτες
κρεμμύδια
ή ότι άλλο λαχανικό θέλουμε...
ελαιόλαδο
ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
αλάτι
πιπέρι

2 αυγά
λεμόνια

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το ψάρι...
και τα λαχανικά...
Σε μια κατσαρόλα μεγάλη, βάζουμε νερό αρκετό, λίγο λάδι και αλάτι και ρίχνουμε τα λαχανικά να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με την τρυπητή κουτάλα και βάζουμε το ψάρι να βράσει και αυτό.
Όταν γίνει κι αυτό, σύμφωνα με τα γούστα μας, το βγάζουμε από την κατσαρόλα...
το βάζουμε σε πιατέλα και σουρώνουμε το ζουμί καλά για τυχόν κόκκαλα.
Ξαναβάζουμε το σουρωμένο πλέον ζουμί στη φωτιά, προσθέτουμε λίγο νεράκι και αλατάκι αν χρειάζεται και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι αφού πρώτα το έχουμε πλύνει και στραγγίσει.
Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε το ρύζι όσο θέλουμε.  Όταν είναι έτοιμο φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Είδατε η επαρχία??? Αυγουλάκια από το κοτέτσι της μαμάς και φρεσκοκομμένα λεμονάκια από την αυλή, χαχα...
Η διαδικασία για το αυγολέμονο, γνωστή σε όλους.
Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το χυμό απ' τα λεμόνια και προσθέτουμε καυτό ζουμί από το φαγητό σιγά σιγά συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα.
Όταν έχουμε ρίξει πλέον αρκετό ζουμί, ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό ανακατεύοντας γρήγορα να μην κόψει και σερβίρουμε τη σουπίτσα ζεστή, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύοντας με τα λαχανικά και το ψάρι μας...
Φυσικά αν θέλουμε μπορούμε να καθαρίσουμε το ψάρι, να ψιλοκόψουμε τα λαχανικά και να τα ρίξουμε μέσα στη σούπα... είναι ακόμα πιο ωραία, αλλά τα δικά μου παιδιά είναι λίγο παράξενα και τα θέλουν ξεχωριστά...

Σας στέλνω την καλημέρα μου λοιπόν, σας εύχομαι μια καλή εβδομάδα με μπόοοολικο κουράγιο και πάω να κάνω καμιά δουλειά...
Πολλά φιλιά σε όλους και Καλή μας Όρεξη!!!

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Κάτι γίγαντες... μα τι γίγαντες!!!

Χρόνια Πολλά σε όλους, πολλά και κυρίως καλά!!!
Σίγουρα θα περιμένατε η πρώτη συνταγή της χρονιάς, μετά την βασιλόπιτα, να ήταν κάτι πολύ σπέσιαλ...
Λάθος μαντέψατε.
Επειδή αυτές τις μέρες, με τις γιορτές και τα τραπέζια μπουχτίσαμε το κρέας, άρχισα να φωνάζω σαν τον Κούρκουλο κι εγώ "ΌΧΙ άλλο κρέας"... καλά, αυτός έλεγε: " Όχι άλλο καρβουνο", εγώ το άλλαξα λίγο,χαχα
Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω κάτι πολύυυυυ Ελληνικό, Υγιεινό και Μερακλίδικο. Άλλοι το τρώνε για μεζέ, εμείς το φάγαμε για κύριο πιάτο και μάλιστα φτιάξαμε και διπλή δόση απ' αυτή που σας δίνω. Παρόλα αυτά δεν έμεινε ούτε ένας γίγαντας για την άλλη μέρα... τους τσακίσαμε!!!
Όποιος θέλει ρίχνει μια ματιά στη συνταγή αν και δεν είναι κάτι πρωτότυπο.
Είναι απλά μια ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ, παραδοσιακή συνταγή...

Υλικά:
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες (μουλιασμένα από το βράδυ)
2 καρότα ολόκληρα
2-3 κλαράκια σέλινο
10 κόκκους μάυρο πιπέρι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
μπόλικο ελαιόλαδο
ντοματοχυμό
μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κόκκινη γλυκειά πάπρικα
λίγο ζάχαρη

2 ντομάτες σε φέτες

Εκτέλεση:
Βάζουμε τους φουσκωμένους γίγαντες σε κατσαρόλα με νερό που τους σκεπάζει, ρίχνουμε τα καρότα, το σέλινο και τους κόκκους πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες.

Σε μια άλλη κατσαρόλα φτιάχνουμε τη σάλτσα.
 Βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τα φετάκια σκόρδου.
Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη και ελάχιστη ζαχαρίτσα προσθέτουμε και λίγο νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει.
Στο τέλος προσθέτουμε τον μαιντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι, τους στραγγίζουμε από το νερό, αφαιρούμε τα πιπέρια, τα καρότα και το σέλινο και τους βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ.
Τα καρότα, αν θέλουμε, τα κόβουμε φετάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά στο ταψί με τους γίγαντες.
 Τους περιχύνουμε με τη σάλτσα που φτιάξαμε και τους στολίζουμε με ροδέλες ντομάτας, πάνω στις οποίες πασπαλίζουμε λίγο ζαχαρίτσα, αλάτι, ρίγανη και σταγόνες ελαιόλαδο.
Τους βάζουμε στο φούρνο και το ταψί είναι κάπως έτσι...
Τους αφήνουμε να ψηθούν, μια ώρα περίπου, στους 170 - 180 βαθμούς, μέχρι να πιουν τα ζουμιά και να χυλώσουν.
Βγάζοντας τους απ' το φούρνο πρέπει να είναι κάπως σαν αυτούς... (sorry για τις φωτο)
Τους σερβίρουμε, ζεστους ή κρύους, σαν κυρίως πιάτο ή σαν μεζέ... 
Απαραίτητο είναι το φρέσκο ψωμάκι, οι τσακιστές ελίτσες και ένα ποτήρι καλό κρασί.
Και... καλή μας όρεξη!!!