Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Ελάτε να σας κεράσω για την γιορτή του γιόκα μου, του Χαραλάμπη μου!!!
Έφτιαξα μια καρυδόπιτα, την κλασσική της μαμάς μου, με την μόνη διαφορά πως πρόσθεσα, τι άλλο ... σοκολάτα!!!
Έγινε απίθανη, γι' αυτό τη μοιράζομαι μαζί σας.

Υλικά:
2 ποτήρια καρύδια χοντροκομμένα
2 ποτήρια φρυγανιά τριμμένη
1/2 ποτήρι φαρινάπ
8 κρόκους και 8 ασπράδια αυγών (χωρισμένα)
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας

(για το σιρόπι)
2 1/2 ποτήρια νερό
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας

(για το γλάσσο σοκολάτας)
200 γραμ. κουβερτούρα
2-3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές βιτάμ
1 κουταλιά γάλα
1 κουταλιά κονιάκ

Εκτέλεση:
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
Αφού ασπρίσουν, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. (Καλύτερα είναι το μπέικιν να το έχουμε διαλύσει μες το κονιάκ πριν το ρίξουμε)
Όταν ενωθούν καλά, προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να μην ξεφουσκώσει.
Βάζουμε σε ένα πυρέξ και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα στους 180 -200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο.
Μέχρι να ψηθεί η καρυδόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντάς το για 5 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία και τη σιροπιάζουμε.
Αφήνουμε να πιει όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει, φτιάχνουμε το γλάσσο σοκολάτας, σε χαμηλή φωτιά ή μπεν μαρί και το απλώνουμε πάνω στην καρυδόπιτα.
Όταν παγώσει το γλάσσο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια ή ακόμα με σκέτη χτυπημένη σαντυγί... είναι πραγματική ΚΟΛΑΣΗ!!!
Εγώ δεν έβαλα παγωτό, γιατί έχουμε το λαιμό μας οικογενειακώς...

Καλή μας όρεξη!!!

7 σχόλια:

  1. Να τον χαίρεσαι και νάναι τυχερός στη ζωή του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Νά' ναι πάντα γερός & ευτυχισμένος!
    Χρόνια του πολλά!*
    Καταπληκτικό το κέρασμα, το αγαπημένο μου γλυκό,
    thank u4sharin' !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, να είχα ένα κομματάκι! Χρόνια πολλά, να τον χαίρεσαι το γιόκα σου, να είναι πάντα γερός και ευτυχισμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δαν της καρυδόπιτας δεν είμαι,μα αυτη εδώ με τη σοκολάτα....μμμμμ.... να τον χαιρεσαι το γιοκα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωωωω! Να τον χαίρεσαι! Χρόνια του πολλά! Κερνιέμαιιιι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με μια μέρα καθυστέρηση, να τον χαίρεσαι τον Χαραλάμπη σου! Να 'ναι πάντα γλυκιά η ζωή του όπως αυτή η καρυδόπιτα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να χαίρεσαι τον γιόκα σου, να είναι πάντα καλά και να τον καμαρώνεις!!!
    Τέλεια η σοκοκαρυδόπιτά σου, σε νιώθω απόλυτα μιας και εγώ έτσι περίπου την φτιάχνω, αλλά οπωσδήποτε συνοδεύεται με παγωτό....
    Φιλάκια :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή